Eğitim ve öğretim de artık hata kaldıracak bir nokta kalmadı

tarafından
32
Eğitim ve öğretim de artık hata kaldıracak bir nokta kalmadı

Ülkemize acil kaliteli eğitim standartları uygulanmalı…

Bu yılın ilk ders zili çaldı!

Öğrencilerimiz ders başı yaptılar. Tüm öğrenci ve öğretmenlerimize başarılı bir eğitim öğretim yılı geçirmelerini dilerim.

Ancak yıllardır sık yapılan değişiklikler Türkiye’de eğitim kalitesini düzeltmek bir yana daha içinden çıkılmaz hale sokmuştur.

19 milyon öğrencinin ders başı yapacağı düşünülürse kaliteli eğitime ne kadar ihtiyacımız olduğu daha net anlaşılıyor. Öğrencilerin kendini ifade edebilme, fen bilimleri, matematik gibi ana ögelerde bile ortalamanın altında olduğu uluslar arası derecelendirme programları ile ortaya çıkmış durumda. Milli eğitim bakanlığı 2024 yılı bütçesi 38 milyar 294 milyon dolar. Türkiye, öğrenci başına ortalama 5 bin 743 dolarlık yıllık harcamayla 36 OECD ülkesi içinde 34. sırada. OECD’de ortalama ise 11 bin 990 dolar seviyesinde.

Öte yandan okullarımızın en temel ihtiyaçları kırtasiye, temizlik, güvenlik ihtiyaçları karşılanamıyor. Devlet okullarında bağış adı altında kayıt parası alınmasının temelide buradan geliyor. Işin enteresan yanı öğrenci ve veliler eğitimin kalitesini sorgulamadan önce bu sorunları aşması gerekiyor. Zira hijyen ve kırtasiye eksikliği, yetersiz material ile kaliteli eğitimden bahsetmek olanaksız.

Özel okullar ise ticarethane durumunda ailelerin çoğu çucuklarını, yukarıda bahsettiğim hijyen, güvenlik ve ekstra ücret ile satın aldıkları materyallere erişim için özel okullara gönderiyor. Bunlar içinde çok yüksek miktarda para ödüyor. Ancak özel okullarda eğitim veren öğretmenler yok pahasına ortalama ücretlerin altında çalıştırılıyor denetim yok. Verilen eğitim kalitesi ise ödenen ücret ile mukayese edilir bir yanı malesef yok. Yani ödenen ücretin karşılığı eğitimden çok hijyen güvenlik güler yüz o kadar. Dahası özel okullar, göstermelik konulan ücret artışı sınırlamasını servis, kıyafet, kitap, kırtasiye, yemek gibi ek hizmetlerde astronomik bedeller alarak delip geçiyor. Eğitim kalitesini yeterli bulmayan ailerler çocuklarını hafta sonu kursları ve özel dersler ile desteklemek zorunda. Yani çocukların kendilerine ayıracakları zamanları ailelerinde kendi özel ihtiyaçları için paraları kalmıyor.

Ayrıca özel okullara kayıt yaptıran ailelere başvuru esasına göre Devlet desteği verildiği biliniyor. Bu destek özel okullara kayıtları teşvik ediyor ama devletin kendi okullarına ödemesi gereken ödenekler yok oluyor. Toplam özel okul eğitim destek tutarı ise 2024 yılı için 1.007.200.000,00 TL Yani daha kolay anlaşılabilmesi için 29.623.529,41 USD eğitim desteği sadece özel okullarda eğitim gören öğrenci velilerine destek olarak sunuluyor. Tamam ama eğitimde Kalite sağlanıyor mu? Malesef  sınıfta kalıyoruz.

1- 2023-2024 eğitim ve öğretim yılında, 5580 sayılı Kanun kapsamında açılan özel okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve ortaöğretim türlerinde öğrenim görecek her bir öğrenciye verilecek eğitim ve öğretim desteği tutarları ile ilk defa destek verilecek öğrenci sayıları aşağıdaki tabloda yer almaktadır.

RESMİ GAZETE 29 Kasım 2023 ÇARŞAMBA

Meslek okullarımız yetersiz ve çağa uygun değil. Öğrencilerin idealleri kendilerini ifade edecek bir durumları yok. Rahmi Bey’in (Rahmi Koç) 2014 yılımda o dönem ödül de almış güzel bir kampanyası vardır. ”Meslek Lisesi Memleket Meselesi” sloganlaşan döneminde çok da ses getiren bir kampanyaydı. Üzerinden 10 koca yıl geçti ancak zamanı yine doğru değerlendiremeyerek sınıfta kalıyoruz.

22 yıl önce dünyaya gelen bir bebeğimiz şu an üniversite bitirmiş durumda tabi hakettiği eğitim imkânlarına ulaşabilmiş ise. Sormak lazım 22 yıldır eğitimde doğrular yanlışlardan fazla olsa sınıfta kalırmıydık.